INFO STUDENTSKA SLUŽBA +387 (30) 509 682

Gost predavač iz Sjedinjenih Američkih Država

Sa ciljem detaljnijeg upoznavanja studenata, akademskog osoblja i saradnika sa međunarodnim procesima u koje je involvirana i Bosna i Hercegovina, u posjetu Internacionalnom univerzitetu Travnik dolazi poznati predavač i novinar iz SAD-e, Peter Tase, koji će održati predavanje na temu: 

“Azerbejdžan i Bosna i Hercegovina; multikulturalizam, religijska tolerancija i bilateralna saradnja”.

Republika Azerbajdžan i njeno dinamično bilateralno partnerstvo s državom Bosnom i Hercegovinom. Koja su glavna područja suradnje između dviju zemalja? Predavanje će se također usredotočiti na zadivljujuću razinu multikulturalizma koje je stoljećima postojalo u Republici Azerbajdžan. Osigurat će se detaljne informacije o trenutnom stanju partnerstva između Azerbajdžana i Bosne i Hercegovine; uključujući političku, ekonomsku, trgovinsku i kulturnu suradnju. Azerbejdžan je narod koji uživa u savršenom međureligijskom suživotu, a stoljećima je bio etnografski muzej u kojem je multikulturalni dijalog napredovao; takvo bogatstvo tradicija u azerbajdžanskoj vjerskoj toleranciji trebalo bi poslužiti kao nadahnjujući primjer za druge zemlje Europe i svijeta.

Predavanje će biti realizirano na engleskom jeziku i trajaće 60 minuta u petak, 20.10.2017.g. sa početkom u 13:00 sati u Amfiteatru 1, IUT-a.

Po realiziranim predavanju, naš gost će odgovarati na pitanja prisutnih.

Peter TasePeter Tase je autor knjige "Drevni spomenici i blaga Nahičevana - Azerbajdžan". On je novinar i urednik europskih i latinoameričkih poslova u časopisu Eurasia Review, SAD-e. Kao istraživač unutar Paragvajskih studija napisao je tri knjige o aktuelnim poslovima Paragvaja i objavio desetke članaka u dvonedjeljnom časopisu „Journal of the Council of Hemispheric Affairs“ u Washingtonu, D.C. Zamjenik je glavnog i odgovornog urednika DIOGEN pro kultura, magazina za kulturu, umjetnost, nauku i obrazovanje (SAD).

Osnivač je Ekonomskog foruma u Paraguayu u Milwaukeeju, SAD. Obrazovan je na Univerzitetu u Wisconsinu - Milwaukee, Marquette University School of Government, Les Aspin. Njegova istraživanja su usmjerena na latinoameričke studije i azerbajdžansku istoriju. Autor je "Simultanog rječnika na pet jezika: guarani, engleski, italijanski, albanski i španski" i dr. Mnoštvo tekstova  i eseja o aktuelnoj vanjskopolitičkoj politici Paragvaja, Latinoameričkim poslovima i MERCOSUR-ovim regionalnim trgovinskim pitanjima za Eurasia Review, časopis Foreign Policy News, Eurasia Hoy Journal i Diario SIGLO XXI iz Španije.

Peter Tase se pojavio na mnogim TV programima u Paragvaju i europskim novinskim agencijama, uključujući: SNT Cerro Cora - TV kanal, Asuncion; Program "Tribuna Pública" HD - TV Publica (Paragvaj), kao i davši intervjue za Diario 5 Dias u Paragvaju, ABC Colour, Ultima Hora, IP Paraguay, Revista PLUS +, Radio Ñandutí, Nacionalni radio Paraguay, AzadInform News Agency AZADİNFORM İnformasiya Agentliyi), AZERTAC, Trend News Agency, www.datamyne.com i Spero News.

Tase je završio Kongresni staž u uredu kongresmena Richarda Pombo (SAD-a), u Predstavničkom domu SAD-e, a studirao je poslove američke vlade i međunarodne poslove i sigurnosne studije na Institutu za svjetsku politiku u Washingtonu. Tokom 2012.g. je bio Savjetnik za vanjske poslove i međunarodnu trgovinu predsjedniku Odbora za trgovinu, turizam i industriju u Nacionalnom kongresu Paragvaja. Peter Tase tečno govori sljedeće jezike: guarani, italijanski, španski, albanski i uglavnom piše na engleskom, španskom i albanskom jeziku.

LitvanijaPeter Tase u društvu Akademika, rektora, Prof. dr. Ibrahima Jusufranića i prof. našeg univerziteta, Doc.dr. Sabahudina Hadžialića, tokom boravka delegacije Internacionalnog univerziteta Travnik u posjeti Paragvaju, maja 2015.g.

 

 

PR služba

Internacionalni Univerzitet Travnik

Travnik

Bosna i Hercegovina

http://www.iu-travnik.com/