INFO STUDENTSKA SLUŽBA +387 (30) 509 682

Merima Hasanović odbranila magistarski rad

magistarski

 

Na Internacionalnom univerzitetu Travnik u Travniku Merima Hasanović je uspješno odbranila magistarski rad pod naslovom „REVIZIJA USKLAĐENOSTI  U BUDŽETSKOJ JEDINICIpred komisijom koju su činili: Akademik, prof. dr. Ibrahim Jusufranić, doc. dr. sc. Muhamed Bajrić i prof. dr. sc. Husnija Bibuljica, te je stekla akademsko zvanje Magistra ekonomije, smjer Računovodstvo i revizija.

Revizija podudarnosti (usklađenosti) u javnom sektoru predstavlja jednu od najinteresantnijih područja javne potrošnje posebno u tranzicijskim zemljama. Iako je ovaj oblik revizije veoma sličan opštim revizijskim postupcima, ipak se mora priznati i velika specifičnog ovog oblika revizijskih poslova. U većini zakonskih propisa ovaj oblik revizije smješten je u područje financijske revizije, koja u principu obuhvata, reviziju financijskih izvještaja i reviziju usklađenosti. Pojedine stavke u financijskim izvještajima sa financijskog i računovodstvenog aspekta mogu predstavljati sasvim ispravan podatak, ali se tek postupcima revizije usklađenosti konstatuju određene zakonske ili druge nepravilnosti. Iz tih razloga potpuna financijska revizija je onda kada i revizija usklađenosti potvrdi potpunu ispravnost revidiranih financijskih izvještaja.

Magistarski rad predstavlja originalan i samostalan rad te izaziva pažnju i primjerene pohvale svojom sistematskom i urađenom razradom predmetne materije, obimom i temeljitošću tematske analize. Rad predstavlja originalnu istraživačku i analitičku-teorijsku cjelinu koja je rezultirala odgovarajućim zaključcima.

XVII Međunarodno savjetovanje “Trendovi, tehnološke inovacije i digitalizacija u saobraćaju, ekologiji i logistici u funkciji održivog razvoja” - Prva obavijest

Savjetovanjee

Internacionalni univerzitet Travnik - Saobraćajni i Ekološki fakultet u saradnji sa akademskim partnerima Rezekne univerzitetom Latvija, Univerzitetom Janusz Korczak Poljska, Univerzitetom Udine Italija i Ekološkim istraživačkim institutom Italija organiziraju XVII Međunarodno savjetovanje “Trendovi, tehnološke inovacije i digitalizacija u saobraćaju, ekologiji i logistici u funkciji održivog razvoja” koje će se održati 11. i 12. maja 2018. godine na Vlašiću u hotelu Pahuljica.

Prvu obavijest i detaljnije informacije možete preuzeti u prilogu: bosanski,  srpski, english

 

Knjiga „Svijet Kao Globalni Grijeh“ profesora sa IUT-a objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama

knjiga2018 SH

 

Zaokruživši trilogiju naučnih eseja objavljenih i predstavljenih u Sjedinjenim Američkim Državama, profesor Fakulteta za medije i komunikacije Internacionalnog univerziteta Travnik, Doc.dr. Sabahudin Hadžialić je početkom januara 2018. godine, u izdanju Eurasia Review, magazinu i „think tank-u“ objavio novu knjigu naučnih eseja na engleskom jeziku „Svijet Kao Globalni Grijeh“ (engl. World As Global Sin).

Urednici izdanja su Robert Duncan, urednik Eurasia Review i Peter Tase, novinar i predavač sa univerziteta iz SAD-e i Nizar Sartawi, predavač, književnik i prevodilac iz Jordana, a pored njih recenzije su uradili i Doc. Dr. Swaleha Sindhi, profesor i predavač iz Indije i publicista i književnik Ladislav Babić iz Hrvatske. Recenzije, uz riječi urednika, se mogu pročitati na ovom linku, dok je knjiga već od 04.01.2018. godine dostupna u štampanoj i elektronskoj formi.

Knjiga Sabahudin

 

Prvi i ekskluzivni primjerci navedene knjige, upravo kao što je to bio slučaj sa prethodne dvije knjige objavljene u SAD-a - prvom „Bosna i Hercegovina i XXI stoljeće/vijek“ u 2014. godini i drugom knjigom „Jugoistočna Evropa na rubu civilizacije“ iz 2016. godine će biti uručeni biblioteci Internacionalnog univerziteta Travnik po održanoj promociji knjige koja je planirana na našem Univerzitetu za početak ljetnog semestra, marta 2018. godine.

 

Sretan Božić svim pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti

pravoslavni božić 620x330

Povodom pravoslavnog praznika Božića svim nastavnicima, saradnicima, zaposlenicima i studentima pravoslavne vjeroispovijesti Internacionalni univerzitet Travnik upućuje iskrene čestitke.

Internacionalni univerzitet Travnik organizira pripremni seminar za polaganje pravosudnog i stručnog upravnog ispita

pravosudni

Pravni fakultet Internacionalnog Univerziteta u Travniku organizira pripremni seminar za polaganje pravosudnog ispita prema Programu pravosudnog ispita na nivou Federacije Bosne i Hercegovine  prema Zakona o pravosudnom ispitu koji je objavljen ("Službene novine Federacije BiH", br. 2/95, 35/98 i 29/03).

Program seminara se održava tokom 14 dana (dani petak i subota), u periodu od 15:00 do 19:00 sati i to:

  • Građansko sa porodičnim pravom (5 dana)
  • Krivično pravo (4 dana)
  • Ustavno pravo i organizacija pravosuđa (1 dan)
  • Privredno pravo (2 dana)
  • Upravno i radno pravo (2 dana)

U okviru seminara planirano je da se realiziraju i praktične vježbe za polaganje pismenog dijela ispita iz Krivičnog i Građanskog prava, odnosno pisanje presuda. Predavači na seminaru su ispitivači Komisije za polaganje pravosudnog ispita.

Prijava za seminar

Kandidati zainteresirani za pohađanje seminara prijavljuju se putem e-maila Ova e-maila adresa je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili telefona 030 509-682 .

Cijena seminara

Cijena seminara po polazniku iznosi 300,00 KM, a zainteresirani kandidati će podatke o uplatiti dobiti nakon potvrđene prijave. Mogućnost plaćanja u dvije rate.

Početak seminara

Seminar počinje 10. marta 2018. godine, i održava se tijekom 7 vikenda. Nakon okončanja seminara kandidati dobijaju certifikat o pohađanju seminara.

Mjesto održavanja seminara

Seminar će se održavati u prostorijama Pravnog fakulteta Internacionalnog univerziteta Travnik u Travniku  (Aleja Konzula –Meljanac bb).

Nakon završetka programa, polaznicima će se izdati certifikat o pohađanju pripremnog edukacijskog programa za polaganje pravosudnog ispita/stručnog upravnog ispita.

Rok za prijavu je 01.03.2018. godine